Muffinki z mąki kokosowej
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Mleczko kokosowe, jajka i mąka kokosowa to kluczowe składniki przepisu na muffinki z mąki kokosowej. Do tego dodajemy stewię i proszek do pieczenia, aby nasze muffinki były idealnie słodkie i puszyste. Połączenie tych składników sprawia, że muffinki są nie tylko smaczne, ale też naprawdę łatwe do zrobienia.
Składniki dla 4 porcji:
- Mleczko kokosowe - 240 ml
- Jajko - 4 szt.
- Stewia - 5 g
- Mąka kokosowa - 85 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Przyprawy - sól, ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Dobrze wymieszaj mleko kokosowe, aż będzie gładkie i nie będzie w nim oddzielonych warstw.
- W średniej misce ubij jajka ręczną trzepaczką.
- Dodaj do jajek mleko kokosowe, stewię i wanilię, a następnie mąkę kokosową, sól i sodę oczyszczoną.
- Jeśli ciasto jest wyjątkowo gęste i trudne do wymieszania dodaj łyżkę lub dwie wody.
- Używając dużej łyżki, rozłóż ciasto między przygotowane foremki na muffinki.
- Piecz przez 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny