Muffinki z kawałkami czekolady
Opublikowano: 09.06.2021 r.
Mąka pszenna, cukier, mleko 2% i kawałki czekolady to klucz do muffinkowego raju! Te muffinki z kawałkami czekolady łączą w sobie delikatność mąki tortowej, słodycz cukru i aksamitność mleka, a całość dopełniają rozpuszczające się w ustach kawałki mlecznej czekolady. Idealne na każdą okazję, te muffinki z pewnością podbiją twoje serce!
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 240 g (1 i 1/2 szklanki)
- Cukier - 135 g (2/3 szklanki)
- Masło - 100 g (1/2 kostki)
- Mleko 2% - 130 ml (1/2 szklanki)
- Jajko - 1 szt. (1 jajko rozmiar L)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Sól - 1 g (1/4 łyżeczki)
- Czekolada mleczna - 100 g (1 tabliczka)
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, sitko, miska, miseczka, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- Czekoladę posiekaj na drobne kawałeczki.
- Masło roztop i odstaw do przestudzenia.
- Do dużej miski przesiej mąkę, a potem dodaj proszek do pieczenia, cukier, sól i sodę oczyszczoną. Wymieszaj.
- Do średniej miski wbij jajko. Następnie dodaj mleko, przestudzone masło i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Wymieszaj.
- Mokre składniki wlej do suchych. Mieszaj do momentu połączenia się składników. Dodaj kawałki czekolady i jeszcze raz wymieszaj.
- W formie na muffinki umieść papilotki. Masę na babeczki rozdziel po równo do wszystkich papilotek.
- Muffinki piecz w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni (grzanie góra-dół) przez ok. 20-25 min.