Muffinki z jabłkiem i cynamonem

Opublikowano: 08.09.2022 r.
Mąka pszenna, cukier, jogurt naturalny, olej rzepakowy, jajka i oczywiście jabłka - to wszystko tworzy idealną bazę dla muffinek z jabłkiem i cynamonem. Te składniki połączone w odpowiednich proporcjach sprawiają, że muffinki są puszyste, wilgotne i aromatyczne, z delikatnym, jabłkowym posmakiem i nutką cynamonu.
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 195 g
- Cukier - 165 g
- Jogurt naturalny - 200 ml
- Olej rzepakowy - 85 ml
- Jajko - 2 szt.
- Jabłko - 300 g (2 szt)
- Przyprawy - cynamon, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- Nagrzej piekarnik do 180 st. C. z termoobiegiem i przygotuj blachę i papilotki (15 szt).
- Mąkę przesiej z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżką cynamonu. Dodaj cukier.
- Jogurt, jajka oraz olej zmiksuj chwilę.
- Dodaj suche składniki i ponownie miksuj do połączenia składników.
- Obierz jabłka i umyj je.
- Pokrój owoce w drobną kostkę, dodaj do masy i wymieszaj łyżką.
- Napełnij papilotki ciastem i piecz 25 minut do suchego patyczka.
Komentarz dietetyka
Cynamon jest przyprawą, która ma bardzo silne właściwości zapobiegające chorobie Parkinsona oraz Alzheimera. To mocny przeciwutleniacz, który jest bardzo pożądany w diecie. Dobrze radzi sobie z walką z wolnymi rodnikami. Cynamonu powinny unikać kobiety w ciąży — działa rozkurczowo.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości