Muffinki z bananami
Opublikowano: 09.06.2021 r.
W muffinkach z bananami najważniejsze są oczywiście banany, które dodają wilgotności i naturalnej słodyczy. Do tego dochodzi mąka pszenna, olej kokosowy, dzięki któremu wypieki są delikatne, oraz jajko, które spaja całość. Cukier delikatnie dosładza, a mleko dodaje kremowej konsystencji. Szybko się robi i jeszcze szybciej znika ze stołu!
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 240 g (1 i 1/2 szklanki)
- Cukier - 50 g (1/4 szklanki)
- Banan - 260 g (2 sztuki)
- Olej kokosowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Mleko 2% - 188 ml (3/4 szklanki)
- Jajko - 1 szt. (1 jajko rozmiar L)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Sól - 1 g (1/4 łyżeczki)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, sitko, miska, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- Banany obierz i rozetrzyj za pomocą widelca. Umieść je w misce, a potem wbij jajko i dodaj olej, mleko. Całość wymieszaj.
- W dużej misce umieść przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Wymieszaj i dodaj składniki z poprzedniej miski. Mieszaj tylko do połączenia się składników.
- W formie na 12 muffinek umieść papilotki i po równo rozdziel masę do każdej z nich.
- Muffinki piecz ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół).