Muffinki wytrawne
Opublikowano: 25.04.2022 r.
Szpinak, ser feta, jajka i jogurt naturalny – to główne bohaterowie naszych wytrawnych muffinek. Te lekkie i puszyste smakołyki są idealnym połączeniem zdrowych składników oraz smakowitych dodatków. Bez względu na okazję, te muffinki na pewno wniosą odrobinę warzywnego czaru do Twojej kuchni.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 450 g
- Szpinak mrożony - 430 g
- Masło - 120 g
- Jogurt naturalny - 500 ml
- Jajko - 4 szt.
- Ser Feta - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papilotki do muffinek, praska do czosnku, miska, patelnia, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- Masło (100 g) rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy je do wystudzenia.
- Na pozostałym maśle podsmażamy czosnek. Następnie dodajemy szpinak i smażymy go tak długo, aż cała woda odparuje. Doprawiamy go solą i pieprzem.
- Do miski dodajemy jogurt naturalny, jajka i rozpuszczone masło. Mieszamy składniki. Następnie dodajemy szpinak i fetę pokrojoną w kostkę. Ponowie całość mieszamy.
- Na koniec wsypujemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Składniki łączymy, mieszając do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ciasto przelewamy do papilotek. Babeczki wytrawne pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Babeczki mają wysoki IG przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk