Muffinki wielkanocne

Opublikowano: 16.04.2025 r.
Jajka, masło, ksylitol, mąka pszenna i skórka z cytryny - to główne składniki wielkanocnych muffinek. Dzięki temu połączeniu, te słodkości mają nie tylko idealną teksturę, ale również pyszny, cytrynowy smak. Idealne na świąteczny stół, szybkie i proste w przygotowaniu.
Składniki dla 5 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Masło - 100 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 60 g (6 łyżek)
- Mąka pszenna typ 550 - 65 g (1/2 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 25 g (2,5 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Skórka z cytryny - 20 g (1,5 łyżki)
- Sok z cytryny - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - skórka z cytryny, sok z cytryny
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska, miska, rondelek, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
- Jajka włóż do miseczki lub głębokiego talerza, zalej bardzo ciepłą, ale nie wrzącą wodą i odstaw na 15 minut do ocieplenia.
- W rondelku roztop masło i odstaw do ostudzenia.
- Do roztopionego masła dodaj skórkę i sok z cytryny.
- Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ubijaj mikserem, aż masa będzie jasna i puszysta.
- W drugiej misce wymieszaj oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do miski z jajkami. Miksuj do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy.
- Na koniec dodaj masło z cytryną i jeszcze raz wymieszaj mikserem.
- Masę wykładaj do foremek i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut.
Komentarz dietetyka
Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto jest mniej kaloryczne i ma niższy indeks glikemiczny. Masło można zastąpić olejem rzepakowym, aby zmniejszyć zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk