Muffinki warzywne
Opublikowano: 01.06.2022 r.
Mąka pszenna, margaryna, cukinia, papryka czerwona, pomidor i ser gouda – to tylko niektóre składniki, które tworzą te wyjątkowe muffinki warzywne. Połączone w prostym przepisie, nabierają nowego, pysznego wymiaru dzięki dodatkom takim jak mleko, jajka i proszek do pieczenia. Idealne na przekąskę, lekką kolację lub dodatek do obiadu.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Margaryna do pieczenia - 100 g
- Papryka czerwona - 240 g (1 sztuka)
- Cukinia - 400 g (1 sztuka)
- Pomidor - 180 g (1 sztuka)
- Ser gouda - 150 g
- Mleko 3,2% - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Proszek do pieczenia - 10 g (2 łyżeczki)
- Natka pietruszki - 10 g (1,5 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papilotki do muffinek, tarka, miska, rondelek, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- Warzywa umyj i pokrój w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce.
- Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- Margarynę rozpuść. Dodaj do mąki razem z mlekiem i jajkami i wymieszaj.
- Do ciasta dodaj warzywa, posiekaną natkę pietruszki oraz ser i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto rozlej do papilotek umieszczonych w formie na muffinki.
- Piecz 20 minut w 200 st. C.
Komentarz dietetyka
Dodatek tłuszczu do warzyw zwiększa przyswajanie z nich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk