Muffinki waniliowe
![Muffinki waniliowe Waniliowe muffinki na talerzu](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/88/8871/main-l_l.webp)
Opublikowano: 07.09.2022 r.
Jajko, mąka pszenna, masło, cukier i odrobina mleka – z tych prostych składników stworzysz pyszne muffinki waniliowe. Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się domowym wypiekiem o delikatnej waniliowej nucie. Szybkie do zrobienia, idealne na każdą okazję, a efekt końcowy zachwyci każdego łasucha!
Składniki dla 12 porcji:
- Jajko - 3 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 170 g
- Masło - 150 g
- Cukier - 150 g
- Mleko 2% - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, aromat waniliowy, laska wanilii, soda oczyszczona
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- Nagrzej piekarnik na 160 st. C. z termoobiegiem. Do formy na muffinki wyłóż papilotki (12 szt.).
- Roztop masło, ostudź.
- Wymieszaj mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej oraz szczyptę soli.
- Roztopione, zimne masło zmiksuj z jajkami, mlekiem, cukrem, aromatem waniliowym, łyżką cukru z prawdziwą wanilią oraz ziarenkami wanilii z dwóch lasek wanilii (do połączenia składników).
- Dodaj mąkę i wymieszaj wszystko łyżką do uzyskania jednolitej masy.
- Przełóż ciasto do 12 papilotek (wypełniając 3/4 wysokości).
- Piecz około 30 minut do suchego patyczka.
Komentarz dietetyka
Babeczki mają wysoki indeks glikemiczny i kaloryczność. Można zmniejszyć te wartości poprzez zamianę cukru na ksylitol albo erytrytol, a mąki wysokooczyszczonej na mąkę z wysokim typem. By zmniejszyć ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, możesz użyć oleju zamiast masła.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości