Muffinki pizzowe
Opublikowano: 26.04.2021 r.
Mąka pszenna, drożdże suche, oliwa z oliwek, przecier pomidorowy, pieczarki i ser mozzarella – te wszystkie składniki tworzą pyszną bazę na muffinki pizzowe. Wyobraź sobie połączenie lekko puszystego ciasta z serowym nadzieniem i soczystymi pieczarkami, wszystko to w wygodnej do zjedzenia formie muffinek.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 280 g (2 szklanki)
- Drożdże suche - 7 g (1 opakowanie)
- Cukier - 3 g (1 szczypta)
- Oliwa z oliwek - 12 ml (1 łyżka)
- Przecier pomidorowy bez soli - 120 g (1/2 szklanki)
- Pieczarki - 250 g
- Ser Mozzarella - 186 g (1,5 kulki)
- Przyprawy - sól, oregano, bazylia
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka do babeczek, papilotki do muffinek, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski przesyp mąkę, zrób wgłębienie i wsyp do niego drożdże, szczyptę cukru, sporą szczyptę soli i oliwę.
- Stopniowo dolewaj niepełną szklankę (około 200 ml) ciepłej wody i wyrabiaj ciasto.
- Gdy ciasto się już połączy wyłóż je na blat lub stolnicę i wyrabiaj około 5 minut.
- Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.
- Pieczarki pokrój i odstaw.
- Jedną kulkę mozzarelli pokrój w 24 kostki a połówkę drugiej zetrzyj na tarce.
- Do przecieru dodaj sporą szczyptę soli, oregano i bazylii.
- Do wgłębień w foremce do babeczek włóż papilotki lub nasmaruj je oliwą.
- Ciasto podziel na 24 porcje.
- Każdą porcję ciasta rozciągnij, posmaruj łyżką przecieru, dodaj trochę pieczarek i kosteczkę mozzarelli. Zlep brzegi i przełóż do foremki.
- Odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Piecz 15 minut w 220 stopniach z włączoną funkcją grzałki góra dół.
- Pod koniec pieczenia posyp babeczki serem mozzarella.
Komentarz dietetyka
Muffinki pizzowe są bardzo fajną propozycją na przekąskę lub drugie śniadanie. Możesz je przygotować z mąki pełnoziarnistej oraz dodać więcej warzyw, wtedy będą świetną przekąską dla dzieci.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki