Muffinki na słono
Opublikowano: 15.06.2021 r.
Szpinak, ser Feta, jajka i oliwa z oliwek to kluczowe składniki w tych smakowitych muffinkach na słono. Łączymy je z mąką pszenną i cebulą, aby uzyskać wyrazisty smak i przyjemną konsystencję. Proszek do pieczenia zapewnia nam lekkość, a mleko harmonijnie spaja całość, tworząc pyszną przekąskę na każdą okazję.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Szpinak mrożony - 200 g
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Jajko - 2 szt.
- Ser Feta - 100 g (pół kostki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 150 ml (10 łyżek)
- Masło - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, mielony czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, sitko
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zarumieni dodaj do niej szpinak. Smaż tak długo aż szpinak zwiędnie.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj olej i mleko, proszek do pieczenia i wbij jajka. Przypraw solą, pieprzem, posiekaną natką i czosnkiem. Wszystko wymieszaj dokładnie rózgą. Wsyp do masy szpinak z cebulą. Pokrusz do masy połowę ilości sera fety.
- Na blaszce piekarnika poustawiaj papilotki. Wlej do nich masę na muffiny.
- Pozostałą część sera feta pokrój w kostkę i poukładaj na wierzchu babeczek.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowy pomysł na wartościowe śniadanie. Szpinak i cebula dostarczają mnóstwa odżywczych związków, które przyczynią się do utrzymania organizmu w zdrowiu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny