Muffinki marchewkowe

Opublikowano: 11.03.2021 r.
Marchewka, olej rzepakowy, jajka i mąka pszenna typ 500 tworzą bazę przepisu na pyszne muffinki marchewkowe. Słodkości nadaje im cukier, a lekką puszystość – proszek do pieczenia. Szczypta sody oczyszczonej dla lepszej tekstury i garść orzechów włoskich dla chrupiącego akcentu dopełniają całość. To świetna opcja na domowe, zdrowe wypieki.
Składniki dla 4 porcji:
- Marchewka - 180 g (4 średniej wielkości)
- Olej rzepakowy - 187 ml (3/4 szklanki)
- Jajko - 4 szt. (4 jaja klasy M)
- Mąka pszenna typ 500 - 195 g (półtorej szklanki)
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Proszek do pieczenia - 2 g (2 łyżeczki)
- Soda oczyszczona - 2 g (pół łyżeczki)
- Orzechy włoskie - 30 g (Garść)
- Przyprawy - imbir mielony, gałka muszkatołowa, cynamon
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, foremka do babeczek, papilotki do muffinek
Przepis krok po kroku
- Marchew obierz i zetrzyj na małych oczkach.
- Jajka wbij do dużej szklanej miski. Dodaj cukier, pół łyżeczki cynamonu, dużą szczyptę imbiru oraz gałki muszkatołowej oraz sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Jajka ubijaj mikserem aż staną się puszyste i ich kolor będzie jaśniejszy. W 3 lub 4 partiach dodaj olej, ciągle ubijając.
- Do masy jajecznej przesiej mąkę i delikatnie łyżką drewnianą lub silikonową szpatułką wymieszaj. Na koniec dodaj startą marchew.
- Do wgłębień w formie na muffiny włóż papierowe papilotki. Rozdziel ciasto równo do 12 foremek.
- Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni na środkowym poziomie piekarnika.