Muffinki jogurtowe
Opublikowano: 07.09.2022 r.
Jogurt naturalny, jajka, cukier, masło i mąka to główne składniki tych pysznych muffinek jogurtowych. Dzięki jogurtowi będą one puszyste i wilgotne, a masło dodaje im niezapomnianej maślanej nuty. Połączenie tych składników sprawia, że muffinki są proste i szybkie do zrobienia, ale smakują jak prawdziwy domowy wypiek.
Składniki dla 12 porcji:
- Jogurt naturalny - 170 ml
- Cukier - 170 g
- Masło - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Jajko - 3 szt.
- Przyprawy - sól, proszek do pieczenia, aromat pomarańczowy, skórka pomarańczy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, papilotki do muffinek, duża miska, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- Nastaw piekarnik na 170 st.C. Do formy na muffinki wyłóż 12 papilotek (papierowych albo silikonowych).
- Roztop masło i ostudź.
- Wymieszaj w misce mąkę, połowę łyżeczki proszku do pieczenia, startą skórkę z pomarańczy.
- W drugiej misce połącz jajka, szczyptę soli, aromat pomarańczowy, jogurt oraz ostudzone masło.
- Do mokrych składników dodaj suche składniki i wymieszaj łyżką. Nie używaj do tego miksera.
- Gdy składniki ciasta się połączą, przełóż ciasto do papilotek (po równo do każdej).
- Piecz muffinki przez około 20 minut do suchego patyczka.
Komentarz dietetyka
W przepisie znajduje się cukier, który nie jest wskazany dla osób chorych na cukrzycę. Możesz użyć na jego miejsce zamienników cukru, np erytrytolu. Jogurt naturalny zawiera białko, ale jeżeli chcesz zwiększyć jego ilość, możesz wykorzystać jogurt naturalny wysokobiałkowy.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości