Muffinki dyniowe

Opublikowano: 20.05.2021 r.
Puree z dyni, mąka owsiana pełnoziarnista, jajka i olej rzepakowy to główne składniki przepisu na te pyszne, wilgotne muffinki dyniowe. Kombinacja dyni z delikatną mąką i lekkim olejem sprawia, że te babeczki są idealne na jesienne popołudnia. Pełnia smaku w każdym kęsie!
Składniki dla 10 porcji:
- Puree z dyni - 200 g
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 300 g (2 pełne szklanki)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyzeczka)
- Soda oczyszczona - 4 g (1 łyżeczka)
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Jajko - 3 szt.
- Mleko 2% - 60 ml (4 łyżki)
- Olej rzepakowy - 105 ml (1/2 szklanki)
- Przyprawy - cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski wrzuć puree z dyni, wbij jajka, dodaj olej i mleko. Wymieszaj wszystko rózgą tak by nie było grudek.
- Do miski przesiej mąkę, proszek, sodę. Dodaj cukier, cynamon i cukier waniliowy.
- Wszystko razem dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.
- Ciasto wyłóż do papilotek.
- Papilotki przełóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
Te babeczki to świetny pomysł na przemycenie do swojej diety większej ilości warzyw. W wersji bardziej fit cukier można w nich zastąpić słodzikiem.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny