Muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Opublikowano: 22.08.2025 r.
Mąka pszenna, świeże drożdże, mleko, masło i soczyste śliwki to główne składniki tych pysznych muffinek drożdżowych z kruszonką. Cukier, żółtka jajek i erytrytol dodają im słodkości, a odrobina skrobi ziemniaczanej zapewnia idealną konsystencję. Te muffinki to prawdziwy rarytas na jesienne popołudnie!
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 280 g
- Drożdże świeże - 14 g
- Mleko 2% - 125 ml
- Cukier - 45 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Masło - 100 g
- Erytrytol - 65 g
- Śliwki - 125 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 5 g
- Przyprawy - sól, aromat waniliowy
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- Rozpocznij od zaczynu: drożdże pokrusz i wymieszaj z ciepłym mlekiem, 6 g cukru oraz 45 g mąki. Drożdże powinny się rozpuścić. Pozostaw wymieszany rozczyn na 20 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
- Na patelni roztop 50 g masła i ostudź.
- W tym czasie wsyp 185 g mąki do miski. Dodaj do niej 39 g cukru, aromat waniliowy, żółtka i wyrośnięty zaczyn.
- Wszystko zacznij wyrabiać, dodając jeszcze roztopione masło.
- Ciasto wyrabiaj mikserem, aż wszystkie składniki się dobrze połączą (około 5 minut).
- Odstaw ciasto na 90 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby urosło.
- W międzyczasie pokrój śliwki w kostkę, wsyp 15 g erytrytolu oraz skrobię. Dokładnie wymieszaj.
- Z 50 g mąki, 50 g erytrytolu, aromatu waniliowego oraz 50 g zimnego masła zagnieć kruszonkę i wstaw do lodówki.
- Gdy ciasto wyrośnie, dodaj do niego owoce i wymieszaj.
- Do blaszki na muffiny wyłóż papilotki.
- W każdą papilotkę (15 szt.) nakładaj równą ilość ciasta. Jeżeli będzie trzeba, zwiększ ilość papilotek.
- Na końcu, babeczki posyp kruszonką.
- Odstaw na jeszcze 30 minut (pod przykryciem).
- Nagrzej piekarnik na 190 st. C. z termoobiegiem.
- Babeczki wstaw do piekarnika i piecz 25 minut (do suchego patyczka).
Komentarz dietetyka
W przepisie użyto częściowo erytrytolu i cukru. Dzięki temu babeczki mają trochę mniej kilokalorii. Śliwki są doskonałe, jeśli potrzebujesz zwiększyć w diecie podaż błonnika, witaminy A i K oraz witaminy z grupy B.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości