Muffinki czekoladowe z kremem
Opublikowano: 25.08.2021 r.
Mąka pszenna, gorzka czekolada, jajka oraz cukier to kluczowe składniki muffinek czekoladowych z kremem, które przygotujesz z dodatkiem kakao i oleju rzepakowego. Całość uzupełni krem z mascarpone i śmietanki kremowej, tworząc pyszny deser, który rozpływa się w ustach.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Kakao 16% (proszek) - 30 g
- Czekolada gorzka - 60 g
- Olej rzepakowy - 60 ml
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 100 g
- Proszek do pieczenia - 20 g
- Śmietana 12% - 200 g
- Mascarpone - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- Wszystkie składniki umieść w misce (poza śmietaną 30% i serkiem mascarpone). Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
- Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Napełniaj je masą do 3/4 wysokości. Piecz w temperaturze 200 st. C przez 20 minut.
- Śmietanę (schłodzoną) i mascarpone ubij za pomocą miksera na puszysty krem.
- Wystudzone muffinki dekoru kremem z ubitej śmietany i mascarpone.
Komentarz dietetyka
Muffinki czekoladowe z kremem możesz przygotować z czekoladą deserową, będą wtedy zawierały mniej cukru. Dodatkowo cukier możesz zamienić na ksylitol. Babeczki będą wtedy mniej kaloryczne i lepsze dla naszego zdrowia.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny