Muffinki czekoladowe wilgotne

Opublikowano: 18.05.2022 r.
Mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy i mleko 2% to tylko niektóre z kluczowych składników, które sprawiają, że muffinki czekoladowe są takie wilgotne i pyszne. Dodajmy do tego drobny cukier, proszek kakaowy i gorzką czekoladę – te muffinki to prawdziwa rozkosz dla miłośników czekolady.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 310 g
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 125 ml
- Cukier drobny - 120 g
- Mleko 2% - 250 ml
- Kakao 16% (proszek) - 20 g (2 płaskie łyżki)
- Czekolada gorzka - 50 g
- Proszek do pieczenia - 10 g (2 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, proszek do pieczenia, cukier, kakao
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, miska, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i szczyptę soli i całość utrzyj na jasny, puszysty krem.
- Wlej olej oraz mleko i wymieszaj.
- Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj do połączenia składników.
- Czekoladę posiekaj nożem na małe kawałki. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
- Przełóż ciasto do foremki na muffiny wyłożone papilotkami.
- Piecz do suchego patyczka około 15-20 minut w 175 st. C.
Komentarz dietetyka
Czekolada (szczególnie gorzka) to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk