Muffinki czekoladowe
Opublikowano: 14.05.2021 r.
Mąka pszenna, cukier, kakao i jajka to kluczowe składniki, które sprawiają, że te muffinki czekoladowe są takie pyszne! Dodaj do tego trochę mleka i oleju rzepakowego, by uzyskać odpowiednią konsystencję, oraz szczyptę proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, by muffinki ładnie urosły. Prosty przepis, a efekt – nieziemski!
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 240 g (1 i 1/2 szklanki)
- Cukier - 135 g (2/3 szklanki)
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Mleko 2% - 130 ml (1/2 szklanki)
- Jajko - 2 szt. (2 jajka rozmiar M)
- Kakao 16% (proszek) - 20 g (2 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Sól - 1 g (1/4 łyżeczki, szczypta)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka do babeczek, papilotki do muffinek, duża miska, miska, drewniana łyżka
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij dwa jajka, a następnie wlej olej i mleko. Wymieszaj do połączenia się składników.
- W większej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i kakao.
- Do miski z suchymi składnikami dodaj zawartość pierwszej miski. Nie mieszaj zbyt długo, a tylko do połączenie się wszystkich składników.
- W foremce do babeczek umieść jednorazowe papilotki i do każdej z nich nałóż mniej więcej po 2 łyżki masy.
- Muffinki piecz ok. 20-25 min w temperaturze 185 stopni.