Muffinki brownie
Opublikowano: 07.12.2022 r.
Czekolada gorzka, jajka, masło i cukier - to kluczowe składniki, które sprawią, że twoje muffinki brownie będą wyjątkowo pyszne i wilgotne. Reszta to drobnostki, które pomogą ci osiągnąć idealną teksturę i smak tych czekoladowych pyszności. Perfecto na każdą okazję, kiedy tylko masz ochotę na coś słodkiego!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Czekolada gorzka - 200 g (2 tabliczki)
- Jajko - 4 szt.
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Cukier - 200 g
- Proszek do pieczenia - 10 g (2 płaskie łyżeczki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska, ceramiczna forma do tarty 25 cm
Przepis krok po kroku
- W rondlu umieść masło, czekoladę i podgrzej do rozpuszczenia składników.
- Do miski wbij jajka i wsyp cukier.
- Ubij do powstania białej puszystej masy.
- Do masy jajecznej wlej masę czekoladową i wymieszaj.
- Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, dodaj szczyptę soli i wymieszaj dokładnie.
- Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
- Nakładaj ciasto do foremek do 2/3 wysokości.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.
- Wystudź i podawaj na małym talerzyku.
Komentarz dietetyka
Muffinki brownie to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru. Podnosi on szybko poziom glukozy we krwi, dlatego powinniśmy ograniczać jego spożywanie. Słodkie wypieki możemy przygotowywać także z zamiennikami cukru.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny