Muffinki bezglutenowe
Opublikowano: 25.10.2021 r.
Muffinki bezglutenowe to świetna propozycja na pyszne i zdrowe babeczki. Babeczki bez glutenu mogą posłużyć jako deser lub śniadanie na słodko. Koniecznie wypróbuj.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Mąka ryżowa - 250 g
- Mąka kokosowa - 100 g
- Banan - 200 g
- Daktyle suszone - 100 g
- Jabłko - 200 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Czekolada gorzka - 100 g
- Soda oczyszczona - 30 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, foremka do babeczek, papilotki do muffinek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka i ubij je, aż masa zrobi się lekko biała.
- Obierz banany ze skórki, umieść je w pojemniku do blendera, dodaj także daktyle i zblenduj.
- Dodaj masę do miski wraz z mąką ryżową, kokosową, olejem rzepakowym i sodą oczyszczoną.
- Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę, dodaj do reszty składników.
- Foremkę do muffinek wyłóż papilotami, każdą wypełnij masą do 2/3 wysokości, wetknij w ciasto kostkę czekolady.
- Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-25 minut.
- Gotowe muffinki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Muffinki bezglutenowe to pyszne i zdrowe muffinki odpowiednie do spożycia przez osoby chore na celiakię a także cukrzycę. Muffinki nie zawierają dodatku cukru. Są dobrym źródłem węglowodanów w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny