Muffinki bezglutenowe
Opublikowano: 25.10.2021 r.
Jajka, mąka ryżowa, banany i gorzka czekolada to kluczowe składniki tych pysznych, bezglutenowych muffinek. Idealne połączenie zdrowych składników, które sprawiają, że muffinki są nie tylko smaczne, ale też odżywcze! Wystarczy kilka prostych kroków, by cieszyć się domowymi, aromatycznymi wypiekami, które zadowolą każde podniebienie.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Mąka ryżowa - 250 g
- Mąka kokosowa - 100 g
- Banan - 200 g
- Daktyle suszone - 100 g
- Jabłko - 200 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Czekolada gorzka - 100 g
- Soda oczyszczona - 30 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, foremka do babeczek, papilotki do muffinek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka i ubij je, aż masa zrobi się lekko biała.
- Obierz banany ze skórki, umieść je w pojemniku do blendera, dodaj także daktyle i zblenduj.
- Dodaj masę do miski wraz z mąką ryżową, kokosową, olejem rzepakowym i sodą oczyszczoną.
- Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę, dodaj do reszty składników.
- Foremkę do muffinek wyłóż papilotami, każdą wypełnij masą do 2/3 wysokości, wetknij w ciasto kostkę czekolady.
- Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-25 minut.
- Gotowe muffinki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Muffinki bezglutenowe to pyszne i zdrowe muffinki odpowiednie do spożycia przez osoby chore na celiakię a także cukrzycę. Muffinki nie zawierają dodatku cukru. Są dobrym źródłem węglowodanów w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny