Muffinki bez mleka
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Z mąki pszennej, cukru, jajek, oleju rzepakowego i płatków migdałowych zrobisz pyszne muffinki bez mleka! Dzięki tym podstawowym składnikom ciasto będzie puszyste, słodkie i aromatyczne. Wszystko upieczesz bez problemu, a efekt na pewno mile Cię zaskoczy!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 255 g
- Cukier - 250 g
- Proszek do pieczenia - 8 g
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 80 ml
- Migdały - płatki - 80 g
- Przyprawy - sól, ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, rózga
Przepis krok po kroku
- W dużej misce ubij jajka, wymieszaj cukier, proszek do pieczenia, mąkę i sól.
- Dodaj jajka, olej, 120 ml wody i wanilię. Dokładnie rozmieszaj.
- Do ciasta dodaj płatki migdałowe i wymieszaj.
- Ciasto przełóż do foremek na muffinki.
- Piecz babeczki przez około 20 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny