Muffinki bez jajek
Opublikowano: 01.05.2022 r.
Mąka pszenna, maślanka i banan to kluczowe składniki w przepisie na muffinki bez jajek. Te muffinki są idealne dla osób będących na diecie bezjajecznej bądź zwyczajnie chcących spróbować czegoś nowego. Odpowiednia kombinacja mąki i maślanki zapewnia świetną konsystencję, a banan dodaje naturalnej słodyczy i wilgotności.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Cukier puder - 50 g
- Masło - 70 g
- Banan - 360 g
- Maślanka 1% - 125 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, rózga
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem do miski.
- W rondelku roztop masło i ostudź je.
- Banany obierz i rozgnieć widelcem.
- W osobnej misce wymieszaj roztopione masło, ekstrakt waniliowy, rozgniecione banany i maślankę przy pomocy rózgi.
- Mokre i suche składniki wymieszaj widelcem.
- Ciasto przełóż ostrożnie do foremek na babeczki.
- Całość piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny