Muffinki bananowe fit
Opublikowano: 20.05.2022 r.
Banany, masło orzechowe i erytrytol - to trio, które króluje w przepisie na muffinki bananowe fit. Dzięki bananom muffinki są naturalnie słodkie i wilgotne, erytrytol zamiast cukru sprawia, że są lżejsze, a masło orzechowe dodaje im cudownego, kremowego smaku. Idealnie proste, zdrowe i pyszne!
Składniki dla 10 porcji:
- Banan - 300 g (3 sztuki)
- Olej rzepakowy - 60 ml (1/4 szklanki)
- Mleko 3,2% - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 1 szt.
- Masło orzechowe - 30 g (3 łyżki)
- Erytrytol - 100 g
- Proszek do pieczenia - 10 g (1 łyżeczka)
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka do babeczek, miska
Przepis krok po kroku
- Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem w misce.
- Wsyp mąkę, wlej mleko i wbij jajko, całość dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.
- Dodaj pozostałe składniki i połącz.
- Przełóż masę ciasta do foremek i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Zamiast mąki możesz skorzystać z płatków owsianych, które są źródłem błonnika, zapewnią Ci sytość na długi czas.
~ Oliwia Gawron, dietetyk