Muffinki
Opublikowano: 14.05.2021 r.
Mąka pszenna, cukier, olej rzepakowy, mleko i jajko – to kluczowe składniki, które sprawiają, że te muffinki są miękkie, puszyste i pyszne. Prosty przepis pełen klasycznych smaków, w sam raz na szybki, domowy deser.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 240 g (1 i 1/2 szklanki)
- Cukier - 135 g (2/3 szklanki)
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Mleko 2% - 130 ml (1/2 szklanki)
- Jajko - 1 szt. (1 jajko rozmiar L)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Sól - 1 g (1/4 łyżeczki, szczypta)
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka do babeczek, papilotki do muffinek, duża miska, miska, drewniana łyżka
Przepis krok po kroku
- Do miski wlej olej, mleko i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Następnie wbij jajko i całość wymieszaj.
- Do większej miski wsyp mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość wymieszaj i dodaj zawartość pierwszej miski. Mieszaj do połączenia się składników.
- Papilotki umieść w formie do babeczek.
- Do każdej papilotki nałóż ok. 2 łyżki ciasta.
- Piekarnik ustaw na 185 stopni. Muffinki piecz przez ok. 20-25 min.