Muffinek z mikrofali
Opublikowano: 01.05.2022 r.
Cukier, mąka, mleko, olej rzepakowy, kakao i jajko - to główne składniki potrzebne do stworzenia muffinka z mikrofali, która powstaje w zaledwie parę minut. Idealny przepis na szybką przekąskę, kiedy nagle łapie cię ochota na coś słodkiego. Spróbuj go zrobić i przekonaj się, jak łatwo można zaspokoić apetyt na coś pysznego bez większego wysiłku.
Składniki dla 1 porcji:
- Cukier - 10 g
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g
- Mleko 2% - 30 ml
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Kakao 16% (proszek) - 45 g
- Posypka czekoladowa - 30 g
- Jajko - 1 szt.
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- miseczka, kuchenka mikrofalowa, kubek z uchem w stylu retro
Przepis krok po kroku
- Do kubeczka dodaj cukier, mąkę, mleko i olej, wszystko dobrze wymieszaj.
- Dodaj kakao do kubka i ponownie wymieszaj.
- Dodaj również posypkę czekoladową i wymieszaj.
- Jajko wbij do miseczki i rozmieszaj delikatnie widelcem.
- Dodaj jajko do kubka i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 3 minuty.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny