Muffin z mikrofali
Opublikowano: 30.09.2022 r.
Masło, kakao i mleko to główne składniki muffina, który przygotujesz w kilka minut w mikrofali. Dzięki mące pszennej i odrobinie cukru uzyskasz idealną konsystencję, a soda oczyszczona sprawi, że muffina będzie puszysta. To szybki i prosty sposób na łakocie, które zrobisz nawet w przerwie na kawę.
Składniki dla 1 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g
- Kakao 16% (proszek) - 15 g
- Cukier - 20 g
- Soda oczyszczona - 2 g
- Masło - 50 g
- Mleko 2% - 45 ml
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka mikrofalowa, kubek z uchem w stylu retro
Przepis krok po kroku
- Dodaj mąkę, cukier, sodę, kakao i sól do kubka i wymieszaj.
- Dodaj mleko i ekstrakt waniliowy i wymieszaj z pozostałymi składnikami za pomocą rózgi.
- Masło wsadź na kilka sekund do mikrofali, by się roztopiło.
- Następnie zmieszaj je z pozostałą częścią ciasta.
- Kubek z ciastem przełóż do mikrofali i podgrzewaj przez 3 minuty.
Komentarz dietetyka
To opcja, która dostarcza sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny