Muffin śniadaniowy

Opublikowano: 27.07.2025 r.
Mąka pszenna, płatki owsiane, mleko, olej rzepakowy – to podstawa naszego muffina śniadaniowego. Wychodzi puszysty, sycący i pełen smaku. To najlepsze rozwiązanie na pożywne śniadanie, które zrobisz w mgnieniu oka. Dodaj jajko i odrobinę cukru, a poczujesz się jak szef kuchni!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Płatki owsiane - 130 g
- Mleko 3,2% - 125 ml
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Cukier - 40 g
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska
Przepis krok po kroku
- W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodaj płatki owsiane i mleko. Odstaw na 10 minut.
- Dodaj cukier, olej i jajka. Wymieszaj.
- Ciasto rozdziel do papilotek.
- Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny