Mrowisko ciasto
Opublikowano: 10.05.2022 r.
Mrowisko ciasto to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Faworki wykorzystane do zrobienia ciasta są doskonałe jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Żółtko jajka - 6 szt.
- Śmietana 12% - 230 g
- Wódka - 50 ml (1 kieliszek)
- Mak niebieski - 300 g
- Rodzynki - 300 g
- Olej rzepakowy - 2000 ml (do smażenia)
- Miód - 300 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, wałek
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier, szczyptę soli i wymieszaj.
- Dodaj żółtka, kwaśną śmietanę oraz wódkę i 70 g masła.
- Zagnieć gładkie ciasto.
- Odstaw je na 30 minut do lodówki.
- Ciasto podziel na 4 części.
- Rozwałkuj cienko i pokrój na prostokątne kawałki.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180 st. C.
- Smaż chrusty, aż nabiorą złotego koloru.
- Chrusty umieść na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
- W rondlu umieść 130 g masła, dodaj miód, podgrzej do połączenia składników.
- Na talerzu układaj warstwę faworków, polej polewą i posyp makiem oraz rodzynkami.
- Powtarzaj czynność do wykończenia składników.
Komentarz dietetyka
Mrowisko ciasto to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów prostych, które podnoszą gwałtownie poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny