Mrowisko ciasto
Opublikowano: 10.05.2022 r.
Mąka pszenna, cukier, masło i miód to kluczowe składniki, które tworzą magię w przepisie na mrowisko ciasto. To właśnie one nadają ciastu wyjątkowy smak i teksturę, który zachwyca wszystkich domowników.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Żółtko jajka - 6 szt.
- Śmietana 12% - 230 g
- Wódka - 50 ml (1 kieliszek)
- Mak niebieski - 300 g
- Rodzynki - 300 g
- Olej rzepakowy - 2000 ml (do smażenia)
- Miód - 300 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, wałek
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier, szczyptę soli i wymieszaj.
- Dodaj żółtka, kwaśną śmietanę oraz wódkę i 70 g masła.
- Zagnieć gładkie ciasto.
- Odstaw je na 30 minut do lodówki.
- Ciasto podziel na 4 części.
- Rozwałkuj cienko i pokrój na prostokątne kawałki.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180 st. C.
- Smaż chrusty, aż nabiorą złotego koloru.
- Chrusty umieść na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
- W rondlu umieść 130 g masła, dodaj miód, podgrzej do połączenia składników.
- Na talerzu układaj warstwę faworków, polej polewą i posyp makiem oraz rodzynkami.
- Powtarzaj czynność do wykończenia składników.
Komentarz dietetyka
Mrowisko ciasto to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów prostych, które podnoszą gwałtownie poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny