Moussaka
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Bakłażany, mielone mięso wieprzowe, ziemniaki i sos pomidorowy – oto kilka z najważniejszych składników moussaki. Ta grecka zapiekanka to prawdziwa uczta, gdzie smażone bakłażany przeplatają się z warstwami mięsa i ziemniaków, otulone aromatycznym sosem z pomidorów i czosnku, a całość posypana jest parmezanem.
Składniki dla 6 porcji:
- Bakłażan - 450 g
- Mięso mielone wieprzowe - 300 g
- Ziemniaki późne - 300 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 15 g
- Pomidor - 400 g
- Ser parmezan - 50 g
- Oliwa z oliwek - 60 ml
- Masło - 50 g
- Mąka pszenna typ 500 - 45 g
- Mleko 2% - 500 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, duży garnek, tarka, rondelek
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij. Następnie wyłóż mielone mięso, dodaj posiekany czosnek, dopraw: 2 łyżeczkami ziół prowansalskich, szczyptą soli i pieprzu. Podsmaż mięso, do zarumienienia.
- Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Całość smaż tak długo, aż pomidory rozpadną się i stworzą sos.
- Bakłażana i ziemniaki umyj i pokrój w plastry.
- Rozgrzej patelnię grillową i zgrilluj na niej bakłażana. Tak samo przygotuj ziemniaki.
- Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż warstwę ziemniaków, następnie połóż nadzienie mięsne, a na nim bakłażany.
- Wykładaj kolejne warstwy, tak, aby ostatnie były bakłażany.
- W rondelku roztop masło i dodaj do niego mąkę. Całość dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.
- Powoli wlewaj do garnka mleko, cały czas mieszając. Sos gotuj przez 5 minut i dopraw go szczyptą gałki muszkatołowej, soli i pieprzu.
- Gotowy sos wlej do naczynia żaroodpornego.
- Na wierzch moussaki zetrzyj ser.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C Celsjusza na pół godziny.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera sporo błonnika i białka, może więc gościć w menu często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny