Mostek wołowy
Opublikowano: 19.09.2021 r.
Mostek wołowy bez kości, cebula, oliwa z oliwek i ketchup – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zaserwować wyjątkowe danie. Wyobraź sobie mięso, które rozpływa się w ustach, przełamane słodyczą cebuli i delikatnym smakiem ketchupu, a całość podkreślona aromatyczną oliwą. Takie połączenie sprawi, że kolacja będzie niezapomniana!
Składniki dla 6 porcji:
- Mostek wołowy bez kości - 1500 g
- Cebula - 200 g (2 szt)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Ketchup - 100 g (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, papryka ostra, mielony czosnek, cukier
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, folia aluminiowa, miseczka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w plasterki cebulę.
- Mięso natrzyj solą, pieprzem i mielonym czosnkiem. Natnij je w poprzek, a w nacięcia włóż plasterki cebuli.
- W miseczce zmieszaj ketchup, ostrą paprykę, kminek i odrobinę cukru. Do mieszanki włóż mięso i odstaw je na 45 minut.
- Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową i piecz je w temperaturze 180 stopni przez 2,5 godziny. Po tym czasie zdejmij folię i piecz kolejne 30 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, jednak nie powinna gościć w menu zbyt często ze względu na duży udział nasyconych kwasów tłuszczowych. Dobrze jest połączyć mięso z surówką ze świeżych warzyw i kaszą.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny