Moskole
Opublikowano: 19.11.2021 r.
Ziemniaki, mąka owsiana i kefir to kluczowe składniki w moskolach – tradycyjnych plackach z polskich Karpat. Te składniki znajdziesz praktycznie w każdej kuchni, a przygotowanie moskoli to idealny sposób na kreatywne wykorzystanie ziemniaków. Dodaj do nich jajka i cebulę, a całość podsmaż na boczku wędzonym. Smak? Pycha!
Składniki dla 10 porcji:
- Ziemniaki późne - 1400 g (14 średnich sztuk)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 500 g
- Jajko - 4 szt.
- Kefir - 300 g
- Cebula - 100 g (1 duża sztuka)
- Boczek wędzony bez kości - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie.
- Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
- Do ziemniaków dodaj mąkę, kefir, jajka, dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową, zagnieć gładkie ciasto.
- Formuj płaskie okrągłe kotlety i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
- Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
- Pokrój boczek w paski i podsmaż razem z cebulą na patelni.
- Moskole podawaj z okrasą na wierzchu.
Komentarz dietetyka
Moskole to ziemniaczane placki. Ziemniaki są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Danie zawiera dużo składników mineralnych oraz witamin. Jest przede wszystkim źródłem węglowodanów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny