Moskaliki

Opublikowano: 22.03.2023 r.
Śledź, ocet spirytusowy, cebula i czosnek – oto składniki, które tworzą naszą smakowitą przekąskę: moskaliki. Aromatyczne przyprawy i prostota przygotowania czynią to danie idealnym wyborem na każdą okazję. Jeśli lubicie wyraziste smaki i szybkie kulinarne wyzwania, ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu!
Składniki dla 2 porcji:
- Śledź, cały - 1000 g
- Ocet spirytusowy - 200 ml
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, ziele angielskie, gorczyca, liście laurowe
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Śledzie wypatrosz, oczyść z łusek i pozbaw głów. Śledzie dokładnie opłucz i namocz w wodzie na 3 godziny.
- Do garnka wlej ocet, dodaj do niego 300 ml wody, 5 ziarenek ziela angielskiego, 1 płaską łyżeczkę chilli, pół małego opakowania gorczycy, 3 liście laurowe oraz odrobinę soli i pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Zalewę pozostaw do przestudzenia.
- Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój na plastry.
- Śledzie włóż do słoików, dodaj do nich plastry cebuli oraz czosnku i całość zalej zalewą.
- Słoiki zakręć i odstaw na kilka dni do lodówki.
- Po tym czasie śledzie nadają się do spożycia - niewykorzystane moskaliki możesz zapasteryzować.
Komentarz dietetyka
Moskaliki to doskonała propozycja na smaczną przystawkę. Śledzie stanowią doskonale źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny