Mortadela w panierce

Opublikowano: 18.06.2025 r.
Mortadela, jajko i bułka tarta – to trio stanowi podstawę przepisu na mortadelę w panierce. Ten prosty, a zarazem smaczny przysmak przygotujesz w kilka chwil, smażąc plastrami mortadeli w chrupiącej panierce. Idealne danie na szybki obiad czy przekąskę, gotowe w mgnieniu oka.
Składniki dla 5 porcji:
- Mortadela - 500 g
- Jajko - 1 szt. (w rozmiarze L)
- Bułka tarta - 50 g
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia, miseczki
Przepis krok po kroku
- Mortadelę obierz z osłonki foliowej i pokrój w grubsze plastry.
- Do miseczki wybij jajko i wymieszaj je z dodatkiem szczypty soli oraz pieprzu.
- Do drugiej miseczki przesyp bułkę tartą.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Plastry mortadeli panieruj w jajku oraz bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
- Gotowe kotlety z mortadeli podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Mortadela w panierce to doskonała propozycja na szybki w przygotowaniu obiad. Mortadela smażona w panierce jest ciężkostrawna, dlatego nie jest polecana osobom zmagającym się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny