Morszczuk smażony
Opublikowano: 08.09.2023 r.
Morszczuk, jajka, mleko i bułka tarta to podstawowe składniki potrzebne do przygotowania pysznego smażonego morszczuka. Najpierw obtocz filet w mące, potem w mieszance jajka i mleka, a na koniec w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż ryba będzie złocista i chrupiąca.
Składniki dla 5 porcji:
- Ryba morszczuk - 700 g (filet)
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 2% - 125 ml (pół szklanki)
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g
- Bułka tarta - 70 g
- Olej rzepakowy - 60 ml (do smażenia)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, głęboki talerz
Przepis krok po kroku
- Mrożone filety z morszczuka rozmroź i odsącz przy pomocy ręcznika papierowego z nadmiaru wody.
- Jajka wybij do głębokiego talerza, dodaj do nich mleko i rozbełtaj je.
- Do drugiego talerza wsyp mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.
- Rybę zanurz w jajkach z mlekiem, a następnie dokładnie obtocz w bułce oraz mące.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim rybę z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
- Gotową rybę podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Morszczuk smażony to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Ryby stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych i powinny znajdować się w diecie minimum 2 razy w tygodniu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny