Mokry murzynek
Opublikowano: 01.04.2022 r.
Masło, cukier, mleko, kakao, mąka pszenna i jajka - to podstawowe składniki, które sprawią, że mokry murzynek stanie się twoim ulubionym ciastem. Połączenie tych prostych składników daje w efekcie wyjątkowo wilgotne, czekoladowe ciasto, które rozpuszcza się w ustach.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 200 g
- Cukier - 250 g
- Mleko 2% - 170 ml
- Kakao 16% (proszek) - 70 g
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Jajko - 5 szt.
- Przyprawy - sól, proszek do pieczenia, aromat waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 20x35 cm
Przepis krok po kroku
- Do garnka dodaj masło, cukier, aromat waniliowy, mleko oraz kakao.
- Wszystko zagotuj. Masło ma się rozpuścić. Wystudź.
- Nastaw piekarnik na 180 st. C. Do blaszki włóż papier do pieczenia.
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
- Do ostudzonej masy z kakao przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj także żółtka i zmiksuj.
- Do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Przelej masę do blaszki.
- Piecz ciasto przez 30 minut (do suchego patyczka).
Komentarz dietetyka
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze. Przepis jest wysokokaloryczny, zawiera dużą ilość tłuszczu i węglowodanów. Ubogi jest w białko.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości