Mochi
Opublikowano: 23.05.2021 r.
Mąka ryżowa, cukier puder, czerwona fasola konserwowa – to kluczowe składniki do przygotowania tradycyjnego japońskiego smakołyku, jakim jest Mochi. Połączenie tych składników tworzy miękkie, gumiaste ciastko, które jest jednocześnie słodkie i sycące. Do tego dodajemy syrop z agawy, który podkreśla słodkość, oraz trochę mąki kukurydzianej i wanilinowej dla odpowiedniej tekstury.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka ryżowa - 120 g
- Cukier puder - 100 g (80 g do fasoli i 20 g do ryżu)
- Fasola czerwona - 100 g (konserwowa)
- Syrop z agawy - 45 g (3 łyżki)
- Cukier wanilinowy - 12 g (1 opakowanie)
- Mąka kukurydziana - 30 g (3 łyżki)
- Kinako (mąka z prażonej soi) - 40 g (możesz zamienić na odżywkę białkową, pokruszone na mąkę ciasteczka)
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender, stolnica, miska, szklana miska, kuchenka mikrofalowa
Przepis krok po kroku
- Fasolę odsączyć i zblendować z mąką kukurydzianą, cukrem wanilinowym, syropem i 100 g cukru pudru.
- Przełożyć masę z fasoli do garnka i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnie.
- Mąkę ryżową wsyp do szklanej miseczki, dodaj cukier puder oraz 150 ml wody i wymieszaj.
- Przykryj miseczkę, zostawiając przestrzeń dziurkę, aby woda mogła odparować.
- Ustaw mikrofalówkę na najwyższą moc i podgrzewaj przez 2,5 minuty.
- Gorącą masę mieszaj łyżką, aż masa będzie gładka, kleista i przestygnie.
- Wyłóż na blat z mąką sojową lub zmielonymi na mąkę ciasteczkami.
- Podziel masę na około 8-10 porcji i wyrób w dłoni kulkę.
- Spłaszcz kulki i nakładaj na środek masę fasolową.
- Zawiń masę fasolową w masę z ryżu, formując kulkę.
- Obtocz każdą kulkę w mące sojowej lub pokruszonych ciasteczkach i włóż do papilotek, aby ciasteczka się nie sklejały.
Komentarz dietetyka
W mochi cukier możesz zamienić na słodzik, a kinako (mąka z prażonej soi) na odżywkę białkową, pokruszone na mąkę ciasteczka lub płatki.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny