Mizeria z ogórków na zimę

Opublikowano: 31.08.2025 r.
Ogórki gruntowe, sól, cukier i ocet spirytusowy – to najważniejsze składniki, które potrzebujesz, aby zrobić pyszną mizerię z ogórków na zimę. Ten smakowity przysmak to świetny sposób na zatrzymanie letnich smaków na dłużej. Prosta kompozycja, a efekt naprawdę zachwyca i świetnie komponuje się z różnymi daniami!
Składniki dla 10 porcji:
- Ogórek - 1500 g (gruntowy)
- Sól - 10 g
- Cukier - 10 g
- Ocet spirytusowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Ogórki umyj, osusz i pokrój w plasterki.
- Pokrojone ogórki przełóż do miski i zasyp je solą. Odstaw do momentu aż ogórki puszczą sok.
- Następnie do miski z ogórkami dodaj cukier i ocet. Ponownie odstaw na 10min.
- Do przygotowanych i wyparzonych wcześniej słoików wyłóż ogórki, możesz dodać również koperek, staraj się wypełnić słoik ogórkami do końca, nie pozostawiając pustych przestrzeni powietrza.
- Gotowe słoiki zakręć i pasteryzuj przez ok. 15 minut.
- Gotowe przetwory przechowuj w zimnym i suchym miejscu.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy cennych witamin nawet w okresie ograniczonym w dostępie do świeżych warzyw.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny