Mizeria z octem
Opublikowano: 08.07.2022 r.
Ogórek, śmietana 18%, ocet spirytusowy – te trzy składniki to klucz do mistrzowskiej mizerii z octem. Chrupiący ogórek zanurzony w kremowej śmietanie z nutą ostrego octu i odrobiną cukru tworzy klasyczną, orzeźwiającą sałatkę, którą każdy zna i lubi. Dodatek świeżego koperku tylko podkręca jej smak!
Składniki dla 2 porcji:
- Ogórek - 500 g
- Śmietana 18% - 200 g
- Ocet spirytusowy - 20 ml (4 łyżeczki)
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Koperek ogrodowy świeży - 5 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy, cukier
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Ogórki umyj, obierz i pokrój w plasterki.
- Włóż do miski, posyp solą i odstaw na 30 minut by zmiękły. Odlej powstałą wodę.
- Wymieszaj śmietanę, cukier i ocet.
- Sos wlej do ogórków i wymieszaj. Dopraw pieprzem.
- Na koniec posyp posiekanym koperkiem.
Komentarz dietetyka
W ogórkach znaleźć można wiele witamin np. witaminę C oraz witaminy z grupy B.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk