Mizeria z jogurtem
Opublikowano: 01.11.2022 r.
Ogórek i jogurt naturalny to główne składniki tej prostej, ale wyjątkowo smacznej mizerii. Do tego garść koperku, szczypta soli i odrobina cukru, a na koniec łyżka octu spirytusowego, która nadaje całości delikatnego kopa. Idealna jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska na letnie dni!
Składniki dla 4 porcji:
- Ogórek - 300 g (4 sztuki)
- Jogurt naturalny 2% - 250 g (1 opakowanie)
- Cukier - 10 g (1 łyżka)
- Ocet spirytusowy - 10 ml (1 łyżka)
- Sól - 1 g
- Koperek - 1 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy, koper, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- obieraczka, łyżka, duży talerz
Przepis krok po kroku
- Ogórki umyj i obieraczką obierz ze skórki.
- Ogórki pokrój w cienkie plasterki.
- Jogurt wymieszaj z cukru, pieprzem, solą, octem i koperkiem.
- Sos jogurtowy dodaj do ogórków i wymieszaj całość.
- Wstaw na godzinę do lodówki.
Komentarz dietetyka
Mizeria z jogurtem jest zdrowym i niskokalorycznym dodatkiem do obiadu.
~ Martyna Bednarczyk, dietetyk