Mizeria na zimę do śmietany
Opublikowano: 21.11.2024 r.
Poznaj przepis na pyszną, domową mizerię na zimę do śmietany, idealną jako dodatek do każdego obiadu.
Składniki dla 9 porcji:
- Ogórek - 1000 g
- Sól - 8 g (3/4 łyżki)
- Cukier - 8 g (3/4 łyżki)
- Ocet spirytusowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 9
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, słoik 400 ml
Przepis krok po kroku
- Ogórki dokładnie umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Pokrojone ogórki przełóż do dużego garnka i zalej octem.
- Dodaj też cukier oraz sól i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw na ok. 40-60 minut, aż ogórki puszczą soki.
- Przełóż ogórki (razem z powstałym płynem) do czystych i wyparzonych słoików.
- Szczelnie zakręć i zapasteryzuj.
Komentarz dietetyka
Ogórki w połączeniu z octem mogą być dość ciężkostrawne dla osób z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi. Warto przygotować wtedy mizerię bez octu.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk