Mizeria na zimę bez octu

Opublikowano: 18.08.2025 r.
Ogórek gruntowy, cukier i sól - oto najważniejsze składniki, które sprawią, że przygotujesz pyszną mizerię na zimę bez użycia octu. Idealna propozycja dla osób, które lubią smak ogórków, ale wolą unikać kwaśnych dodatków. Taki przepis to świetny sposób na zachowanie letnich smaków na dłużej.
Składniki dla 10 porcji:
- Ogórek - 2000 g (gruntowy)
- Cukier - 20 g
- Sól - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, koper, cukier, kwasek cytrynowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoik, miska
Przepis krok po kroku
- Ogórki umyj i dokładnie osusz. Pokrój w półplasterki lub plasterki.
- Ogórki przełóż do dużej miski i posyp solą, cukrem i pieprzem. Wymieszaj.
- W osobnej misce rozpuść dwie łyżeczki kwasku cytrynowego wraz ze szklanką przegotowanej wody i dodaj do ogórków w misce. Ponownie wymieszaj, przykryj ściereczką i zostaw na godzinę do macerowania.
- Gotowe ogórki przełóż do przygotowanych, wyparzonych wcześniej słoików. Powstały sok z ogórków również przelej do tych słoików.
- Zakręć słoiki, wstaw do kąpieli wodnej i pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania.
- Gotowe słoiki przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny