Mizeria na zimę
Opublikowano: 07.07.2022 r.
Ogórki, sól i ocet spirytusowy – te trzy proste składniki wystarczą, żeby przygotować pyszny dodatek do obiadu na zimowe dni. Nasza mizeria na zimę to sposób na zatrzymanie smaku lata w słoiku. Dzięki delikatnym ogórkom i octowi zachowasz świeżość i aromat przez całą zimę.
Składniki dla 10 porcji:
- Ogórek - 1000 g
- Sól - 5 g (1 łyżeczka)
- Ocet spirytusowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, koper
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Ogórki bardzo dokładnie umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ułóż w dużym garnku.
- Dodaj sól, ocet i bardzo dokładnie wszystko zamieszaj. Odstaw na godzinę, aż ogórki puszczą wodę.
- Koperek drobno posiekaj i dodaj do ogórków. Zamieszaj.
- Przekładaj ogórki do słoików, tak aby nie powstały pęcherzyki powietrza. Szczelnie zamknij i zapasteryzuj.
Komentarz dietetyka
Ze względu na obecności soli i octu, mizeria na zimę, w dużych ilościach nie jest wskazana dla osób, u których występują stany zapalne żołądka.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk