Mizeria na słodko
Opublikowano: 10.03.2022 r.
Ogórek, śmietanka kremowa i odrobina cukru – to kluczowe składniki mizerii na słodko, która zaskakuje nietypowym połączeniem smaków. Dodanie ocet winnego balansuje słodycz i sprawia, że całość nabiera wyrazistości. Jeśli lubisz eksperymentować z tradycyjnymi przepisami, ten wariant mizerii zdecydowanie Cię zaskoczy!
Składniki dla 2 porcji:
- Ogórek - 180 g (4 średni sztuki)
- Śmietanka kremowa 30% - 30 g (3 łyżki)
- Cukier - 3 g (1 szczypta)
- Ocet winny - 3 ml (0,5 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- obieraczka, miska
Przepis krok po kroku
- Ogórka obierz lub dokładnie umyj i osusz.
- Ogórka pokrój w plasterki i przełóż do miski.
- DO ogórków dodaj szczyptę soli i odstaw na 10 minut.
- Odsącz wodę z ogórki, dodaj szczyptę pieprzu, cukru, ocet winny i śmietankę.
- Mizerię dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Mizeria na słodko to oryginalna forma przygotowania mizerii. Nie jest to najzdrowsza wersja tej surówki, ale bez obaw możesz ją podać raz na jakiś czas.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki