Miszmasz
Opublikowano: 10.12.2021 r.
Cebula, jajka, olej rzepakowy, pomidor, zielona i czerwona papryka, do tego ser sirene – to kluczowe składniki jednego z tych dań, które ratują, gdy lodówka świeci pustkami, a głód domaga się natychmiastowej reakcji. Miszmasz to prosta i szybka kombinacja, która smakuje dobrze zarówno na śniadanie, jak i na obiad.
Składniki dla 5 porcji:
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Jajko - 10 szt.
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Pomidor - 250 g (1 duża sztuka)
- Papryka zielona - 200 g (1 średnia sztuka)
- Papryka czerwona - 200 g (1 średnia sztuka)
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Ser sirene - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, podsmaż razem z cebulą.
- Posiekaj natkę pietruszki i pomidory, podsmaż razem z resztą składników.
- Gdy pomidory lekko odparują, wbij jajka na patelnię, dopraw solą i pieprzem i smaż aż się zetną.
- Gotowe danie posyp startym serem sirene.
Komentarz dietetyka
Miszmasz to danie zawierające dużo białka zwierzęcego. Jest także bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego i składników mineralnych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Danie jarskie, które powinno występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny