Miodownik z kaszą manną i powidłami
Opublikowano: 11.03.2024 r.
Mąka pszenna, miód, masło, kasza manna i powidła śliwkowe – to główni bohaterowie naszego miodownika z kaszą manną i powidłami. Z ich pomocą stworzysz pyszne ciasto, które łączy w sobie miękkość, delikatność i słodko-kwaśny smak. To prawdziwa uczta dla podniebienia, gdzie klasyczne smaki spotykają się w zaskakujący sposób.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 450 g (3,5 szklanki)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 100 g (10 łyżek)
- Miód - 100 g (4 łyżki)
- Masło - 350 g
- Jajko - 2 szt.
- Proszek do pieczenia - 10 g (2 łyżeczki)
- Mleko 2% - 700 ml
- Kasza manna - 120 g (8 łyżek)
- Powidła śliwkowe - 100 g
Liczba porcji: 10
Przepis krok po kroku
- Zacznij od przygotowania ciasta. Dokładnie wymieszaj mąkę, połowę ksylitolu, proszek do mieszenia.
- Dodaj jajka, miód, mleko i kawałki masła (150 g) i ręcznie zagniataj ciasto, aż masa będzie gładka i jednolita.
- Tak przygotowane ciasto podziel na 4 równe części.
- Jedną część rozwałkuj na placek i wyłóż na blaszkę o wymiarach ok. 30 × 25 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut, aż będzie zarumienione. To samo zrób ze wszystkimi częściami ciasta.
- Podczas pieczenia zacznij przygotowywać masę. W garnku wymieszaj ok. 500 ml mleka z ksylitolem i zagotuj. Pozostałe mleko wymieszaj z kaszą manną i dodaj do garnka, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
- 200 g masła ubij mikserem na puszystą białą masę i powoli łyżkami dodawaj do masy z kaszą manną, cały czas mieszając.
- Na pierwszy placek ciasta nałóż i równomiernie rozprowadź połowę kremu i przykryj drugim plackiem. Rozsmaruj powidła, przykryj trzecim płatem i ponownie nałóż krem. Przykryj ostatnim płatem ciasta.
- Ciasto możesz udekorować np. polewą czekoladową.
- Dodaj jajka, miód, mleko i kawałki masła (150 g) i ręcznie zagniataj ciasto, aż masa będzie gładka i jednolita.
- Tak przygotowane ciasto podziel na 4 równe części.
- Jedną część rozwałkuj na placek i wyłóż na blaszkę o wymiarach ok. 30 x 25 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut, aż będzie zarumienione. To samo zrób ze wszystkimi częściami ciasta.
- Podczas pieczenia zacznij przygotowywać masę. W garnku wymieszaj ok. 500 ml mleka z ksylitolem i zagotuj. Pozostałe mleko wymieszaj z kaszą manną i dodaj do garnka, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
- 200 g masła ubij mikserem na puszystą białą masę i powoli łyżkami dodawaj do masy z kaszą manną, cały czas mieszając.
- Na pierwszy placek ciasta nałóż i równomiernie rozprowadź połowę kremu i przykryj drugim plackiem. Rozsmaruj powidła, przykryj trzecim płatem i ponownie nałóż krem. Przykryj ostatnim płatem ciasta.
- Ciasto możesz udekorować np. polewą czekoladową.
Komentarz dietetyka
Ciasto charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego w dużych i częstych ilościach nie będzie wskazane dla osób z zaburzeniami gospodarki węglodowanowo-insulinowej.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk