Miodownik z kaszą manną
Opublikowano: 21.01.2022 r.
Miód, mąka pszenna, kasza manna, orzechy włoskie i jajka to najważniejsze składniki potrzebne do przygotowania miodownika z kaszą manną. W przepisie nie brakuje masła, które dodaje ciastu wilgotności, oraz mleka, dzięki któremu masa staje się aksamitna. Proszek do pieczenia zadba o odpowiednią lekkość, a cukier doda słodyczy.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (1,5 szklanki)
- Miód - 100 g
- Jajko - 5 szt.
- Masło - 500 g (2,5 kostki)
- Cukier - 440 g
- Mleko 3,2% - 800 ml
- Kasza manna - 200 g (1 szklanka)
- Proszek do pieczenia - 40 g
- Orzechy włoskie - 300 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- Miód rozpuść w 120 ml mleka.
- Następnie mąkę, 280 g pokrojonego w kawałki masła, proszek do pieczenia, 140 g cukru i wystudzone mleko z miodem.
- Zagnieć ciasto.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto podziel na trzy części.
- Wyklej blachę ciastem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.
- Drugą porcję ciasta upiecz tak samo, jak poprzednią.
- Trzecią część ciasta upiecz z dodatkiem masy orzechowej, którą przygotujesz z 50 g roztopionego miodu ze 100 g cukru i posiekanych orzechów.
- Masę orzechową wyłóż na wierzch ciasta i upiecz tak jak pozostałe blaty.
- Do garnka wlej 600 ml mleka, wsyp 200 g cukru i kasze mannę, gotuj przez 5-7 minut na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
- Wystudź kaszę i zmiksuj ją z 220 g masła w temperaturze pokojowej.
- Jeśli masa będzie zbyt ciepła, masło się roztopi.
- Blaszkę wyłóż folią spożywczą.
- Blaty ciasta przełóż kremem w taki sposób, aby na wierzchu znajdował się blat ciasta z orzechami.
- Ciasto jest gotowe do spożycia po 2-3 dniach.
Komentarz dietetyka
Miodownik z kaszą manną to słodki wypiek zawierający dużą ilość dodanego cukru. Ciasto jest bardzo kaloryczne i nie powinny go spożywać osoby z problemami metabolicznymi. Ciasto zawiera także gluten, więc nie jest dobrym pomysłem dla chorujących na celiakię.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny