Miodownik tradycyjny
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Mąka pszenna, miód, śmietana 18%, jajka i margaryna – to serce tradycyjnego miodownika. Ten wyjątkowy deser łączy w sobie delikatność śmietany z głębią smaku miodu i kruchej margaryny, tworząc ciasto idealne na każdą okazję. Ponadto, dodatek jajek sprawia, że ciasto jest odpowiednio puszyste i doskonale komponuje się z aromatycznym, miodowym nadzieniem.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (3 szklanki)
- Miód - 75 g (3 łyżki)
- Śmietana 18% - 50 g (2 łyżki)
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 350 g (1 szklanka + 3/4 szklanki)
- Margaryna do pieczenia - 320 g (1 kostka + 1/4 kostki)
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
- Mleko 3,2% - 500 ml
- Kasza manna - 50 g (4 łyżki)
- Cukier waniliowy - 20 g (1 łyżka)
- Kakao 16% (proszek) - 60 g (6 łyżek)
- Olej rzepakowy - 50 ml (6 łyżek)
- Cukier puder - 60 g (6 łyżek)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią, cukier, kakao, miód, soda oczyszczona
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W garnku umieść szklankę cukru, 1/4 kostki margaryny oraz miód. Całość gotuj, aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
- Dodaj mąkę, śmietanę, sodę i 2 jajka.
- Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie.
- Podziel ciasto na 3 części. Każdą część rozwałkuj na około 0,5 cm. Postaraj się, by wszystkie blaty miały podobny kształt.
- Blaty upiecz oddzielnie w 180 st. C przez 15-20 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstaw blaty do ostygnięcia.
- Do kolejnego garnka wlej mleko, dodaj pozostały cukier oraz cukier waniliowy. Zagotuj.
- Gdy zacznie wrzeć wsyp kaszę mannę i energicznie mieszaj, by nie powstały grudki.
- Gotuj około 3 minuty, by lekko zgęstniała. Następnie odstaw do ostygnięcia.
- W misce zacznij ucierać kostkę margaryny, powoli dodając po łyżce ugotowanej kaszy manny. Ciągle ucieraj, aż powstanie jednolita masa.
- Na jednym z blatów wyłóż 1/2 kremu i przykryj kolejnym blatem. Wyłóż pozostały krem i przykryj ostatnim blatem.
- Do miseczki wsyp kakao i cukier puder. Wymieszaj. Dolej 6 łyżek ciepłej wody i wymieszaj.
- Dodaj 6 łyżek oleju i ponownie dokładnie wymieszaj. Gotową polewą polej ciasto. Wierzch możesz dodatkowo posypać.
- Schłodź ciasto w lodówce przez około 2 godziny.
Komentarz dietetyka
W miodzie znaleźć można witaminy np. A, C, B2, B6 i B12, a także mangan, potas, fosfor, wapń czy magnez.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk