Miodownik thermomix
Opublikowano: 03.05.2022 r.
Masło, miód, jajka – to prawdziwi bohaterowie naszego miodownika przygotowanego w Thermomixie. Do tego solidna porcja mąki pszennej i mleka, żeby nadać całości odpowiednią konsystencję. Cały przepis jest prosty, a ciasto wychodzi pyszne i delikatne. W Thermomixie zrobimy to szybko i bez bałaganu.
Składniki dla 10 porcji:
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 100 g
- Masło - 200 g
- Miód - 75 g
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Cukier puder - 90 g
- Margaryna do pieczenia - 150 g
- Kasza manna - 90 g
- Mleko 2% - 750 ml
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, thermomix, motylek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- W naczyniu miksującym umieść cukier, proszek do pieczenia, mąkę, masło, miód i jajka. Ucieraj na obroty 5 na 20 sekund na pozycję interwału.
- Ciasto podziel na 2 części i rozprowadź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz je w 180 st. C przez 15 minut. Tak samo postępuj z drugą częścią.
- Ciasto odstaw do ostygnięcia.
- Nałóż motylek i wrzuć do miski kaszę, mleko i cukier. Gotuj na obroty 2/ 90 stopni przez 11 minut. Następnie całość przełóż do miski i ostudź.
- W naczyniu miksującym umieść motylek.
- Włóż do niego margarynę i cukier puder, utrzyj na obroty 3 przez 3 minuty.
- Dodawaj do masy zimną kaszę i ucieraj 3 minuty.
- Zimne ciasto przełóż kremem.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny