Miodownik królewski
Opublikowano: 04.08.2021 r.
Śmietanka kremowa, masło, powidła śliwkowe i orzechy włoskie – oto najważniejsze składniki, które tworzą wyjątkowy miodownik królewski. Dodaj do tego miód, jajka i czekoladę deserową, a otrzymasz deser, który zachwyci każdego. Ten wielowarstwowy przysmak łączy w sobie słodką kremowość, owocową nutę i delikatny orzechowy akcent.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Cukier - 130 g (pół szklanki i 3 łyżki)
- Masło - 300 g (1,5 kostki)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Miód - 50 g (2 łyżki)
- Jajko - 2 szt.
- Śmietana 12% - 75 g (3 łyżki)
- Mleko 2% - 500 ml (2 szklanki)
- Kasza manna - 80 g (5 łyżek)
- Powidła śliwkowe - 200 g (1 mały słoik)
- Czekolada deserowa - 200 g (1 tabliczka)
- Śmietanka kremowa 36% - 200 ml (1 opakowanie)
- Orzechy włoskie - 200 g
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, rondelek
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę, dodaj pół szklanki cukru, 2 łyżki miodu, pół kostki masła, proszek do pieczenia, śmietanę i wbij 2 jajka. Całość dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej 1/3 ciasta. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Tak samo postępuj z kolejnymi 2 częściami ciasta. Upieczone blaty odstaw do ostudzenia.
- W rondelku zagotuj mleko. Dodaj do niego cukier i cukier waniliowy. Do gotującego się mleka dodaj kaszę mannę i ponownie zagotuj. Odstaw masę do ostygnięcia.
- W dużej misce utrzyj masło i dodawaj do niego powoli, małymi partiami ugotowaną kaszę. Ucieraj tak długo, aż masa stanie się puszysta.
- Na jednym z upieczonych blatów rozsmaruj połowę słoiczka powideł, na wierzch wyłóż połowę masy grysikowej. Przykryj kolejnym blatem i rozsmaruj powidła, a następnie masę. Całość przykryj ostatnim kawałkiem ciasta.
- W rondelku roztop czekoladę z dodatkiem śmietanki. Polewą polej placek.
- Udekoruj całość posiekanymi orzechami.
Komentarz dietetyka
To ciasto zawiera sporo cukru, dlatego nie powinno gościć w diecie zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny